3e Europese Conventie voor Sprekers

Hoe leuk is het; om elk jaar weer in een ander land naar de Europese Conventie voor sprekers te gaan?!

Het eerste zaadje voor de Europese Conventie is geplant tijdens een vergadering van de Global Speakers Federation in de V.S.. De global speaker Fredrik Haren vertelde me daar dat hij bezig was om in Singapore de Aziatische conventie te organiseren. Volgens hem zou het cool zijn als er ook een Europese variant zou komen. En dat is gelukt. In 2017 organiseerde PSA Holland samen met PSA Belgium de eerste in Antwerpen. In 2018 organiseerde de Duitse associatie (GSA) het congres in Berlijn en in 2019 de Franse associatie (AFCP) in Parijs.

In het Apollotheater vlak bij het gezellige ‘Place de la Republique’ werden we getrakteerd op een aantrekkelijk programma. Kort en krachtige presentaties afgewisseld met zang en muziek. Voor mij is het wel duidelijk geworden waar de term “de Franse slag” vandaan komt. Even later iets doen dan op het programma staat, wordt als geen enkel probleem ervaren. Dit “ongemak” werd ruimschoots gecompenseerd door de gastvrijheid, de speciale aandacht voor de bezoekers die niet uit Frankrijk kwamen en de ruimte die buitenlandse sprekers hebben gekregen op het podium. Tom Sligting en Paul ter Wal hadden een mooie plek in het programma.

Een fantastische pluim ook voor de dagvoorzitters. Katja Schleicher was een van hen. Hun manier van werken was echt een goed voorbeeld van hoe je op een internationaal congres professioneel omgaat met de diversiteit aan taal. De drie verschillende dagvoorzitters wisselden af. Frans, Engels en soms wat Duits. Het ging vloeiend in elkaar over. Daarnaast was er ook een tolk aanwezig. Met een headset op kon je als deelnemer alles goed volgen.

Het was zo bijzonder om in het mooie Parijs medesprekers te ontmoeten. Samen te luisteren, te leren en te delen. In dit kader is elke conventie de moeite waard. Toch heeft voor mij de Europese Conventie echt een streepje voor!

Frowa Schuitemaker

Bestuurslid PSA Holland

P.S. De 4e Europese Conventie wordt in oktober 2020 georganiseerd door PSA UKI in het prachtige stadje Warwick in Engeland.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties