Ben je spreker? Ga voor een Mastermindgroep

Ken je dat? Je reist door het land om presentaties te geven of workshops te verzorgen en je hebt dan volop mensen om je heen. Maar als je aan je business werkt, doe je het grotendeels alleen.

Als je af en toe een collega mist die met je sparren kan, of misschien wel een oude vertrouwde schoolmeester die aan je vraagt: “Wat had je nu ook alweer afgesproken”? Dan kan deelnemen aan een Mastermindgroep heel goed werken.

Een Mastermindgroep is een groep professionals die continu willen werken aan hun ontwikkeling. Ze willen delen, maar ook ontvangen. Ze stellen vragen en denken mee met elkaar. Ze maken afspraken over waar ze mee aan de slag gaan en laten een volgende keer zien wat ze hebben gedaan en wat daarvan het effect was. Een goede Mastermindbijeenkomst zet je aan tot actie en haalt het beste in je boven omdat anderen ook hun brein aan jou beschikbaar stellen.

Op dit moment maak ik deel uit van twee Mastermindgroepen. Eén nationaal en één internationaal. Beide groepen inspireren mij om steeds weer een ander aspect van mijn business onder de loep te nemen. Concrete producten die mede tot stand gekomen zijn door de stimulerende werking van mijn mastermindgroepen zijn bijvoorbeeld het schrijven van een boek over hoe je meer bereikt als je spreekt en een sprekersvideo.

Hoe je een Mastermindgroep begint?

Nodig mensen uit waarvan je denkt dat ze net als jij actief aan hun verdere ontwikkeling willen werken. Liefst professionals die in een enigszins vergelijkbaar situatie zitten. Als er bijvoorbeeld een groot verschil is in de tijd die geïnvesteerd kan worden aan Mastermindzaken, kan dit een goede samenwerking in de weg staan.

Spreek af hoe je de bijeenkomsten gaat organiseren. Via Zoom of Skype, of ontmoet je elkaar op een centrale locatie? Bepaal ook de manier van werken. Ga je met dezelfde onderwerpen aan de slag? Zoals met een speakers one sheet of een showreel, of werkt iedereen aan zijn of haar eigen producten?

In het laatste geval is het ook een mooie stok achter de deur om iedereen een straf voor zichzelf te laten bedenken als tijdens de volgende bijeenkomst blijkt dat je niet gedaan hebt wat je zelf had aangegeven om te doen. Een straf die in de internationale groep wel werd afgesproken, is het bij elkaar langskomen voor een kop koffie. Dat klinkt als een beloning, maar zo tussendoor is een retourtje naar New York voor een kop wel even een extra investering.

Bij PSA Holland, de beroepsvereniging voor professionele sprekers heb ik mijn peers gevonden. Voor mij is het daarom ook niet bijzonder dat ik juist daar mijn contacten waarmee ik samen verder kan groeien in het sprekersvak heb gevonden. Mijn internationale peers heb ik ontmoet tijdens het bezoeken van congressen die georganiseerd worden door associaties die net als PSA Holland deel uitmaken van de Global Speakers Federation. Hierdoor is er letterlijk een wereld voor me opengegaan.

Geef jij regelmatig presentaties en ben je nieuwsgierig naar wat PSA Holland voor jou kan betekenen? Kom eens langs als we een bijeenkomst hebben. Meld je aan bij https://psanl.com/evenementen. Ik hoop je bij een bijeenkomst van PSA Holland te ontmoeten.

Frowa Schuitemaker

Voorzitter van PSA Holland

Frowa spreekt zelf over hoe je meer kunt bereiken als je een presentatie geeft. Samen met haar dochter heeft zij het boek ‘PowerPoint Intelligentie’ geschreven.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties