Even voorstellen: Nieuwe voorzitter Jan van der Spoel

Afgelopen vrijdag 13 september werd ik officieel benoemd als voorzitter van PSA Holland. Gelukkig ben ik zelf niet bijgelovig en leid ook niet aan ‘Triskaidekaphobia’ (angst voor het getal 13). In Italië en China is 13 juist een geluksgetal. In het Chinees lijkt de uitspraak van het woord op: “zekere groei” en “absoluut levendig”. Dit lijken mij hele mooie waarden voor PSA Holland om de toekomst mee in te stappen.

Achtergrond

Het is vaak niet beleefd om te veel over jezelf te praten, maar soms is het simpelweg nodig. Het lijkt me relevant om hier uit te leggen wie ik ben, wat mijn achtergrond is en wat mijn ambitie is voor PSA Holland.

Tijdens mijn jeugd heb ik 7 jaar op Aruba gewoond. Toen ik 10 jaar was kwamen we weer in Nederland wonen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik altijd ‘de blik van buiten’ heb. Wonen buiten Nederland leert je een ander perspectief toe te passen op schijnbaar alledaagse dingen. In 2007 heb ik het met mijn vrouw, zoon en dochter nog een keer gedaan: we hebben onze banen opgezegd, huis verkocht en zijn naar Nieuw-Zeeland vertrokken. Niet uit onvrede, maar uit avontuur. Dit heeft 14 maanden geduurd.

Ontwerper

Ik ben een gediplomeerd conceptontwerper en marketingcommunicatiestrateeg en werkte ruim 25 jaar in de corporate communicatie-industrie. De meest aansprekende klanten waren: Unilever, Nutricia, Philips, KNVB en zeer veel andere. Meestal in de rol van art-director, creative director of strateeg. Vaak als brug tussen klant en studio.

Ik kijk altijd naar situaties met de blik van een ontwerper: Hoe kan ik een bestaande situatie duidelijker maken, verbeteren of oplossen? Dat is mijn 2e natuur. Het gaat soms over esthetiek of communicatie, dan weer over een slimme aanpak en soms over hele praktische zaken.  Zo kregen we terug in Nederland de gelegenheid om een oude Vlaamse schuur te herbouwen. Hiervoor heb ik de ontwerptekeningen zelf gemaakt en de bouw begeleid. Ik zeg dit niet om op te scheppen, maar om aan te geven hoe ik in elkaar zit.

Specialisatie

Mijn specialisatie is: “Customer Understanding en Motivation”.

De wereld van corporate communicatie is erg veranderd de laatste jaren. Internet, Social Media en smartphones zorgen ervoor dat de moderne mens voortdurend gebombardeerd wordt met informatie, beelden, geluiden et cetera. 24 uur per dag, non stop. Met als gevolg dat mensen zich afschermen voor alles wat niet welkom is. Contact maken lukt alleen als je de ander weet te raken op een dieper niveau. In 2015 heb ik de corporate communicatie vaarwel gezegd (eigenlijk ging mijn werkgever failliet) en de ‘Persona Academy’ opgezet. Dit is een bureau dat zich richt op het maken van profielen van klanten, maar wel zodanig dat je begrijpt wat er bij hem of haar speelt, ook op een dieper niveau. Goede persona’s zijn erg effectief om bijvoorbeeld klantgerichtheid in organisaties te vergroten of slimmer te communiceren, maar ook voor innovatie of het toekomstbestendig maken van organisaties.

Vanuit mijn ontwerpersbrein is ook de formule voor motivatie ontstaan: Behoefte + Emotie = Motivatie. Motivatie is die bijzondere combinatie van ervaring, kennis, intuïtie en gevoel. We weten dat het belangrijk is, dat het verschil maakt tussen succes en geen succes. Motivatie geeft energie en kracht. Het stelt mensen in staat om buitengewone prestaties te verrichten -met een glimlach, maar we weten nauwelijks hoe het werkt.

Mijn sprekersonderwerpen kunnen hier altijd op worden aangepast, bijvoorbeeld: Wat motiveert een leider?, Wat motiveert een medewerker?, Wat motiveert jouw klant? Wat motiveert een spreker?

Ambitie voor PSA Holland

Vanaf 2015 geef ik spreekbeurten, workshops en trainingen. Toen ik in 2017 werd gewezen op het bestaan van PSA Holland was mijn interesse direct gewekt.

Enige tijd geleden werd mij gevraagd of ik interesse zou hebben om de rol van voorzitter in te vullen.

Het is duidelijk dat ik op het gebied van spreken nog veel kan leren. Er zijn veel sprekers binnen onze associatie met veel meer ervaring. En als ik eerlijk ben “overwhelmed” me dat soms ook enigszins. Hoe kan ik een club mensen met zoveel vakkennis en ervaring op de beste manier ‘voorzitten’?

Groeien vanuit waarde

Wat voor mij de doorslag heeft gegeven is het idee dat onze internationale organisatie zoveel bijzondere mensen met elkaar verbindt. Misschien nog wel meer als mensen dan als vakgenoten. Als lid van PSA Holland kun je werkelijk overal ter wereld terecht. Er is een erg groot saamhorigheidsgevoel. Desondanks is PSA Holland een kleine vereniging. Er zijn duizenden sprekers in Nederland die ons niet kennen, die onze internationale vrienden niet kennen. Daarnaast zijn er professionele organisaties die ons wel kennen maar ons te klein vinden. Die maar een klein stukje van de PSA / GSF familie kunnen zien.

Mijn ontwerpershart heeft uiteindelijk de doorslag gegeven: Het moet mogelijk zijn om groter te worden en meer leden te krijgen. Niet om zomaar groter te zijn, maar om professionele sprekers nog beter te kunnen ondersteunen. Om een vangnet te kunnen zijn als het even tegen zit, om kansen te bieden aan starters, om toegang te krijgen tot internationale podia, enzovoorts. Het is mijn ambitie om te groeien vanuit waarde. Hoe mooi zou het zijn als bijvoorbeeld het PSA Holland-lidmaatschap door de boekers en eventbranche wordt gezien als teken van kwaliteit. Ik bruis van de ideeën om hier invulling aan te gaan geven. In een volgend schrijven zal ik wat meer over deze ideeën vertellen.

Toen bekend was dat ik de nieuwe voorzitter zou worden hebben veel mensen mij een hart onder de riem gestoken en hun vertrouwen uitgesproken. Mijn oprechte dank daarvoor. Ik ga mijn best doen om dat vertrouwen waar te maken.

 

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Judith Moonen
Beheerder
2 jaren geleden

Veel succes Jan!

Anna Iosko
2 jaren geleden

Heel veel plezier, Jan! Ik heb er ook alle vertrouwen in je kunde!

Frowa Schuitemaker
2 jaren geleden

Veel succes en plezier met deze mooie uitdaging!

Hans Ruinemans
2 jaren geleden

Als eerste voorzitter van PSA Holland wens ik je een super-interessante tijd toe, Jan.
Van harte gefeliciteerd met je benoeming!