Gesprek met een spreker: Frank Rekers

Tekst: Anne Hubers

Voor de website van PSA Nederland interviewde ik Frank Rekers. Frank is sinds 2012 lid van PSA. Nog altijd met veel plezier zoals hij zelf zegt.

CRED Auto Draft 9d872e854f9ecfa8198f7531b3ddb998

 

Wat is het beste advies dat je een spreker kan geven?

“Gewoon doen”. Dat is het beste advies dat Frank ooit heeft gekregen. Positioneer je als spreker. Je wordt pas interessant voor anderen als mensen je ook zien als spreker. Positioneer je nooit als beginnende spreker, adviseert Frank. Dan kom je over als een amateur. Professionals doen liever geen zaken met amateurs. Zorg er dus voor dat je van waarde bent en dat je jezelf meteen goed neerzet. Je moet dit natuurlijk wel waar kunnen maken.

 

Waarom ben je lid?

Frank is 54 jaar. Sinds 2012 lid van PSA Nederland. De reden dat hij lid is geworden is, omdat hij met mensen in contact wilde komen die zich ook bezighielden met het vak spreken. Maar ook om zichzelf te ontwikkelen als spreker, om te kijken hoe andere sprekers het doen en om zijn eigen ervaringen te delen.

Frank is positief geïnspireerd door sessies die georganiseerd zijn door PSA. Hij geeft aan dat het een tijdinvestering is. “Als je je in de omgeving van andere sprekers bevindt, heeft dat per direct invloed op je professionaliteit.” PSA brengt jou als mens en als spreker verder in dat proces.

Spreken geeft Frank erkenning en waardering. Hij is van mening dat je door spreken levenservaring kan delen. Het is geven en nemen. Geven is dat andere mensen geraakt worden. Zodanig dat ze daar dan ook iets mee gaan doen.

“Je moet tot een essentie komen, iedereen heeft zijn eigen keuze. Voor iedereen is geluk en succes te creëren. Het is vaak makkelijker om excuses te verzinnen waarom dingen niet gaan. De kunst is de waarom niet vraag te stellen, want dan ben je meteen bij je persoonlijke ontwikkeling in plaats van de “waarom” vraag.”

 

Wat vind je van PSA Nederland?

Frank vindt de grondbeginselen van PSA prachtig. “Het verbindt.” Frank bedoelt dat de manier waarop aandacht wordt gegeven aan ontwikkeling, marketing en het mens-zijn.

In deze huidige tijd ziet Frank veel mogelijkheden, je hebt namelijk veel keuzes. Kijk naar vroeger. Vroeger had je Nederland 1 en 2 nu heb je keuze uit meer dan 800 zenders. Zo is het ook met netwerken, verenigingen en activiteiten. Er is een groot over aanbod, waar je juist je tijd in kan investeren. De kunst van een vereniging is om te zorgen dat die binding blijft. Dat je niet naar zender 690 gaat kijken. De vereniging zou op de zender 1 of 2 plaats moeten staan.

Gesprek met een spreker: Frank Rekers

Heeft de coronacrisis veel impact?

Van de coronacrisis heeft Frank geen last. Hij vindt dat het een keuze is. De coronacrisis helpt hem juist verder in zijn persoonlijke ontwikkeling en zet hem op scherp. Hoe wil je omgaan met veranderingen? Waar sta je? Waar wil je naartoe? Volg de 4 D’s: dromen, delen, doelen, doen. Als je de 4 D’s volgt is Frank er vol van overtuigd dat er nieuwe projecten op je pad gaan komen. Dit is gebaseerd op unieke persoonlijke ervaringen. Hij heeft er een inspirerende lezing over ‘van Droom naar Werkelijkheid’.

“Last is een mentaal iets. Als je ervoor kiest dat de crisis van waarde is, dan wordt het van waarde. Het geeft direct een ander perspectief”

 

Wat doe je momenteel op het gebied van spreken?

Frank vertelt. Hij is kenner en spreker op gebied van Leiderschapslessen in tijden van veranderingen volgens principes Nelson Mandela, Van Droom naar Werkelijkheid en speelt in op spreeksessies die gaan over dialoog! Juist in de huidige tijd van verandering is het essentieel dat we dit ontwikkelen om de verbinding met elkaar te blijven behouden. Hij richtte er speciaal het Talking Stick Instituut voor op.

 

Wat is voor jou de grootse uitdaging?

“Als je ouder wordt, dan moet je je tijdens het spreken goed blijven focussen. Je hebt tenslotte meer levenservaringen die je zou willen delen. Die kunnen interessant zijn maar voegen niet direct iets toe op dat moment”. Je moet je onderwerp uitvergroten en uitdiepen. De boodschap die je wilt overbrengen word dan duidelijk. Het is belangrijk goed bij het onderwerp te blijven.

 

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?

“Volg je passie. Volg je roeping. Het is belangrijk dat je je verhaal goed overbrengt. Daarnaast moet je ook goed letten op de intonatie van je stem, op je woordkeuze en op je houding. Dit zorgt ervoor dat de boodschap wordt overgebracht zoals jij dat bedoeld hebt. Je kunt niet heel blij zeggen dat het slecht met je gaat. Wees congruent. Zorg dat het verhaal goed blijft hangen.”

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties