Gesprek met een spreker: Nienke Bloem

Tekst: Anne Hubers

Voor de website van PSA Nederland interviewde ik Nienke Bloem. Nienke is sinds 2016 lid van PSA. Ik interviewde haar via Zoom. Haar enthousiasme kwam door het scherm heen.

Gesprek met een spreker: Nienke Bloem

Waarom ben je lid geworden?

In 2016 werd Nienke gevraagd of ze wilde spreken op een PSA-event. Nienke was toen nog maar net spreker. Eigenlijk durfde ze niet zo goed. Toch was het een te grote kans om te laten schieten. Vanaf dat moment wist ze het: dit is de vereniging waar ik bij wil horen. Ik heb nog zoveel te leren.  

Het is als spreker fijn om mede sprekers te ontmoeten. Nienke wilde ook meer over het vak spreken leren. Welke marketing hoort erbij? Welke sales? Maar ook het spreken zelf. Hoe bereik je de achterste rij als je in een grote zaal spreekt? Hoe is je houding? Hoe gebruik je je stem? Heb je slides? Ook vond zij het internationale aspect belangrijk en als je lid bent bij PSA, ben je ook lid bij de Global Speakers Federation. Dat maakt het makkelijk om contact te zoeken met buitenlandse sprekers en eventorganisatoren.

 

Heb je een advies voor beginnende sprekers?

Het advies dat Nienke aan beginnende sprekers wil geven is: verken breed, ga naar de events die er zijn. Het is heel fijn om breed te leren. Je moet niet van maar één iemand iets aannemen. Blijf kritisch op wat voor jou belangrijk is. Zie het als een soort net, je krijgt allemaal advies en uit dat net haal je een aantal dingen die je gaat doen.

 

Wat vind je van PSA Nederland?

Er is zoveel te leren en het is nooit af. Dat maakt het juist leuk. In elke sessie blijf je leren. Je haalt er altijd wel 1 of 2 dingen uit die je kan implementeren. Dus het gaat niet alleen maar om inspiratie, maar ook om hoe je het toepast.

Op basis van een PSA-sessie waarbij ze aanwezig was, is ze bij een spreker in Amerika in de leer gegaan. Hiervoor is ze naar Denver gevlogen. Hoe doe je nou je marketing en je sales als spreker? Hoe bereid je dat voor? Hoe werk je met een assistent? Hoe bereik je de rest van de zaal met je stem? Ook in Denver leerde zij veel over het sprekers vak en vooral ook van andere sprekers.

Nienke hecht veel waarde aan de leden van PSA. Velen van hen zijn vrienden geworden. Ze vindt het belangrijk dat de leden elkaar opzoeken, van elkaar leren en elkaar helpen. Ze ziet het als een plezierige plek, waaruit echte vriendschappen zijn ontstaan en is daar zeer dankbaar voor.

Gesprek met een spreker: Nienke Bloem 1

Wat doe je nog meer naast spreken?

Naast het spreken is Nienke Customer Experience manager. Zij is echt een expert in Customer Experience en staat in Nederland in de top 3. Ze heeft veel zakelijke klanten, waar zij niet alleen spreekt, maar ook veel aan educatie doet.

 

Waarom is educatie anders dan spreken?

Bij spreken spreek je een half uur en maak je één punt. Bij educatie zet je veel meer in op het leren van diverse modellen en op het toepassen van kennis. Educatie is veel meer geïntegreerd in de organisatie; je leert mensen daadwerkelijk Customer Experience in de praktijk te brengen.

 

Heeft de coronacrisis een impact gehad?

Corona heeft grote impact. Er zijn veel annuleringen, events zijn verzet of worden virtueel gebracht. “Ik moest nog veel dingen leren over virtueel presenteren. Zoals een goede camera, goede verlichting en beter geluid. Daarnaast moest ik een nieuwe business-strategie schrijven en mij verdiepen in een nieuwe online wereld.” Wat Nienke als een voordeel ziet, is dat je door kan werken. Volgens Nienke is het ook wel saai… ze mist het echte contact. Het is nu veel moeilijker om interactief te werken.

 

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

Nienke’s grootste uitdaging op dit moment is dan ook het virtuele aspect. De uitdaging is interactie zoeken met de luisteraars aan de andere kant. Je moet weten dat wat je doet goed is.

Klanten geven aan dat wat Nienke doet veel impact heeft. Dat geeft haar voldoening. Ze wordt er blij van en professioneel spreken doet haar veel plezier.

 

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?

“PSA is niet alleen voor sprekers. Het is dé vereniging voor alle mensen die een boodschap willen overbrengen. Trainers zijn ook welkom bij PSA. Als je lid wil worden van PSA is het belangrijk dat je je vak ervan wilt maken en je geld ermee wil verdienen.”

 

Meer weten over Nienke? Bezoek haar website NienkeBloem.nl

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties