Speakers College #2

Amsterdam – Theater Vrijburcht – 11 april 2019

Wat een bijzondere plek blijft het toch. Theater Vrijburcht op het Steigereiland. De binnenkomst is, eigenlijk zoals altijd, warm en welkom en na een kop koffie vertrekken we naar het theater op de 1e verdieping.

——

Licht uit, spot aan! Vandaag hebben we 3 internationale sprekers te gast die ons meenemen in hun ervaring om daarmee onszelf verder te ontwikkelen.

  1. Op het gebied van SPREKEN.
  2. Persoonlijk als SPREKER.
  3. Met betrekking tot het gebruik van TECHNIEK.

Dr. Frank Hagenow neemt het podium en steelt meteen ons hart met de ontboezeming dat hij toch weer wat spanning voelt. ‘What am I doing here?’ Ondanks al zijn ervaring met spreken voor business executives en zijn know how van psychologie en leiderschap, voelt het spannend om op te treden voor collega-sprekers. Ik hou van dit soort kwetsbaarheid als je vervolgens gewoon van wal steekt met een sterk verhaal.

Hij biedt ons een opening, een persoonlijk verhaal over ‘kleine Frank,’ en biedt ons een fragment uit zijn lezing over Ethisch Leiderschap. Het sluitstuk is zijn ethisch kompas dat leiders een 4 vragen-check voorhoudt:

’Neemt u een belangrijke beslissing in gedachten en stelt u zich dan de volgende vragen:

  • NORTH – Network: Wat zou uw persoonlijke netwerk van uw beslissing vinden?
  • EAST – Ethics Committee: Hoe zou een panel van ethisch experts oordelen over uw beslissing?
  • SOUTH – Second time: Zou u over een tijdje wederom dezelfde beslissing nemen in een soortgelijk geval?
  • WEST – World Wide Web: Als uw beslissing wereldwijd viraal zou gaan met uw naam erbij, zou u dan dezelfde beslissing nemen?

Na enige tijd biedt hij een kijkje achter de schermen hoe zijn presentatie was opgebouwd en vat deze samen als the 6 steps to success.

——

Dan krijgen we een bijzondere verrassing. Een gast die ons een TedTalk geeft en om feedback vraagt. Je moet het maar durven. Gerard Arink spreekt over Divergent Denken en hoe dit ons meer oplossingsrichtingen biedt en waarschijnlijk ook betere oplossingen. Question – Focus – Flip. Het was in elk geval verrassend, verfrissend en enkele voorbeelden zullen ons altijd bijblijven. Chapeau Gerard! Je tweede publieke optreden, en dat voor een kritische groep, biedt veel hoop voor een mooie toekomst als spreker.

——

Dr. Boris Nikolai Konrad is dan aan de beurt. Neurowetenschapper, geheugenkampioen met 4 Guinness Book records en auteur van het boek De geheimen van ons geheugen. Hij valt meteen met de deur in huis door in anderhalve minuut een stok geschudde kaarten in gedachten te nemen en deze vervolgens in de juiste volgorde uit het hoofd te benoemen. Zo, nu weten we meteen met wie we van doen hebben. Ongelofelijk en toch slechts een topje van de ijsberg van wat deze man nog meer kan.

We leren 20 willekeurige woorden in volgorde te memoriseren door ze te koppelen aan lichaamsplekken, om vervolgens te ontdekken dat we 10 Europese hoofdsteden in volgorde van inwonertal hebben opgezegd.

Ook neemt hij ons mee langs eenvoudige technieken om namen te herinneren, zodat we onze contacten/deelnemers kunnen herkennen en op een persoonlijke wijze kunnen aanspreken.

——

En tenslotte gaat Dr. Matt Pritchard het sluitstuk van het college verzorgen. Hij is een Science magician en laat ons eerst wat goochel-trucs zien. Je weet dat je gefopt wordt en toch trap je er weer in. Met name het belang van lichaamstaal om de aandacht van het publiek te richten blijft bij.

En dan worden we getrakteerd op een veelvoud aan fouten die sprekers maken qua presentaties. Hij vertelt in geuren en kleuren wat hij in de afgelopen jaren voorbij heeft zien komen en één ding is snel duidelijk: de sprekers die Matt beschrijft hebben niet het boek Powerpoint Intelligentie van Frowa Schuitemaker gelezen. Ook biedt hij ons een kijkje in zijn reserve-set aan kabels en connectors om altijd mee te nemen. Voorbereiding is 90% van het succes!

——

Oh ja, niet te vergeten: Een compliment voor Katja die alles keurig aan elkaar praatte en een dank voor iedereen die dit college weer heeft georganiseerd.

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frowa Schuitemaker
3 jaren geleden

Dit is nog eens een treffende beschijving van Speakers College 2. Ik sluit me hier helemaal bij aan. Waardevol om de sprekers te horen en ook om mee te kunnen kijken naar een beginnende spreker die zo’n krachtige presentatie neerzet.

Dank je wel dat je mijn boek hier ook nog in verwerkt hebt. Top!

Bianca Kroon
Bianca Kroon
3 jaren geleden

Dankjewel, Hans. Een waardevolle beschrijving van wat je hebt gemist als je niet bent geweest. Interessant om te lezen.