Spreker in Coronatijd? Resultaten van de enquete.

 

De afgelopen tijd hebben we gevraagd aan sprekers hoe het met ze is gegaan tijdens de Corona lock down. Het beroep van spreker is op erg ingrijpende wijze tot stilstand gekomen. PSA Nederland wilde weten wat de stand van zaken is en waar kansen liggen voor de toekomst.

Werk en inkomen

Er deden ca 43 mensen mee aan de enquête. Daarvan gaf 22% aan dat ze volledig afhankelijk waren van de inkomsten uit het spreken. 59% gaf aan dat hun opdrachten volledig tot stilstand was gekomen. Bij 37% was er sprake van grote vermindering, maar liepen er nog wel enkele opdrachten door. Gemiddeld waren er 2,5 opdrachten per spreker in de periode tussen 1 maart en de sluiting van de enquête op eind juni. Hier zijn grote verschillen te zien: één respondent gaf aan ruim 15 online spreekbeurten te hebben gegeven, maar ruim 50% had maximaal 1 online spreekbeurt in die periode.

Sprekers hebben vaak meerdere bronnen van inkomen. 73% gaf aan over voldoende reserves te beschikken om rond te kunnen komen. 22% gaf aan dat ze afhankelijk waren van overheidssteun om te kunnen overleven.

Online is niet meer weg te denken.

80% van alle geënquêteerden gaf aan hun business te hebben aangepast naar de nieuwe omstandigheden. (20% koos ervoor om niets te veranderen). 21% is betaalde online spreekbeurten gaan houden en ruim 63% gaf aan dit als activiteit in het vaste aanbod op te nemen.

10% van de geënquêteerden gaf aan te hebben geïnvesteerd in een speciale ruimte voor online presentaties.

Het geven van een presentatie voor publiek vraagt andere kwaliteiten dan bij online presentaties. Het is echt niet hetzelfde en daar moet de markt aan wennen. Kon je als professionele spreker in de eerste weken nog wegkomen met slecht beeld en onprofessioneel geluid, nu is dat niet meer wenselijk. De norm verschuift snel. Er zijn ook verschillende labels ontstaan die de kwaliteit van technische installatie van de online spreker proberen te garanderen.

Verder heeft 15% het eigen aanbod uitgebreid of vernieuwd, 14% heeft video’s gemaakt om deskundigheid te etaleren, 12% is een boek aan het schrijven en 9% heeft een nieuwe doelgroep benaderd.

Blijven ontwikkelen

We hebben gevraagd wat het belangrijkste is voor sprekers waar ze nu hulp bij kunnen gebruiken.
Veel reacties gaven aan dat ze graag over het vak met andere sprekers (peer-to-peer) van gedachte zouden willen wisselen op welke wijze ze hun business het beste kunnen bijsturen. Daarnaast was er behoefte aan coaching & mentoring, training & advies (met name op online gebied) en hulp bij business & marketing vragen. Veel respondenten gaven aan andere sprekers te willen helpen met deze onderwerpen.

Conclusie

We kunnen op dit moment zien dat sprekers, boekers en event-professionals graag weer events organiseren, maar bezoekers  nog erg terughoudend blijven. Het blijft onzeker of en wanneer we met z’n allen weer op het podium kunnen staan. Financiële zekerheid is niet vanzelfsprekend en het is verstandig om alternatieven te bedenken.

We weten dat we als spreker online presenteren aan ons portfolio moeten toevoegen, het is simpelweg niet anders. Investeren in de juiste apparatuur, techniek en ruimte is een vereiste geworden. Maar ook: hoe doe je het zo dat het bij jou past? Belangrijke vragen waarop je nu een antwoordt moet bepalen.

We moeten het vak van spreker (deels) opnieuw uitvinden. Elke tijd heeft zijn eigen krachten waarmee veranderingen worden ingezet. Samen hierover van gedachten wisselen en nieuwe businesvormen ontwikkelen is naast een noodzaak ook een kans om het beter, leuker en nog inspirerender te kunnen doen.

PSA Nederland wil aan de hand van deze uitkomsten verschillende peer-to-peer events organiseren om sprekers te ondersteunen bij hun noodzakelijke ontwikkelingen. Bij voorkeur live, maar de steeds veranderende werkelijkheid kan ervoor zorgen dat dit ook online events zullen worden.

We houden je op de hoogte via e-mail en de nieuwsbrief. (Je kunt je hier aanmelden voor de nieuwsbrief als je nog geen lid bent)

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties