Verslag Speakers College #3

1e Spreker Janneke van Heugten

Janneke is de oprichter van VIDM, Vaker in de Media. Op haar platform zijn 1.300 journalisten aangesloten, zijn 500 experts met uiteenlopende kennisgebieden te vinden en kun je 50 trainers vinden die ronde tafelsessies van circa drie uur verzorgen aan kleine groepen. Haar bedrijf is gebouwd op drie pijlers: zichtbaarheid, geloofwaardigheid en vertrouwen. Zij vertelt de aanwezigen over haar spreekangst en haar oude instelling om onzichtbaar te zijn. En hoe zij daar overheen groeide. Haar onderneming zet zich in voor meer diversiteit in de media, zo bedacht zij de ‘Vrouw in de Media Award’.

In de PR & Communicatie bracht zij dat je niet begint met het aanbieden van een pleister, maar eerst zoekt naar de wond. De kern van een opiniestuk is ‘wie zou wat moeten veranderen?’.

Als oefening liet Janneke de PSA leden en belangstellenden nadenken over de vraag: ‘Wat is de kern waar je bekend om wil staan?’. De diverse antwoorden die gegeven werden lieten zien dat een pakkend antwoord daarop niet zo makkelijk te geven was. Advies van Janneke was: sla het plat, maak het klein. Op YouTube zijn meer dan 300 1-minuten-tips van haar te vinden. Een andere tip van Janneke was om ervoor te zorgen dat je in een vakblad komt door de redactie een eigen artikel aan te bieden. Op de vraag wat nieuwswaarde heeft kwam de volgende opsomming: bijzondere verhalen, verhalen die nog niet verteld zijn, verhalen met een maatschappelijk belang, inspelend op de actualiteit, een onderscheidende mening. Meer informatie is te vinden op haar website www.vidm.nl.

 

2e Spreker Alan Stevens

Alan, oudgediende van de PSA UK en voormalig president van de Global Speakers Federation, was de tweede spreker van het Speakers College 3. Zijn verhaal ging over ‘The Modern Prometheus’. Hij ging uitgebreid in op content development, het maken van zijn speech nam 2 jaar in beslag. Daarbij benadrukte hij diverse platform skills. Met voorbeelden werden die toegelicht. Een rode draad met daarin opgenomen drie verhaallijnen, werd steeds stilgelegd of stopgezet en aan de belangstellenden uitgelegd.

Twee opmerkelijke zaken waren daarbij, een situatie visueel ‘stallen op een specifieke plaats op het podium’ en daarnaar refererend in de verhaallijn terugkeren. En de uitleg van een ‘call back’, dat wil zeggen teruggrijpen naar een thematiek of onderwerp dat eerder behandeld werd of aan de orde gesteld. Een tip van Alan was om het boek ‘Save the Cat, how to tell stories’ van de auteur Blake Snyder aan te schaffen.

 

Overdracht voorzitterschap van Frowa Schuitemaker naar Jan van der Spoel

Op het einde van deze Speakers College 3 vond de overdracht van het voorzitterschap van de vereniging plaats. Frowa werd hartelijk bedankt voor het werk dat zij in de afgelopen jaren verrichtte voor PSA Holland en ontving een prachtige glazen schaal als herinnering.

Een mooi moment was de overdracht van het voorzitterschap in de gekozen vorm van een panel-opstelling, waarbij bestuurslid Katja Schleicher de oude en nieuwe voorzitter pakkende vragen stelde, maar steeds via korte, instructieve intermezzo’s uitlegde hoe een panel-discussie geleid kan worden. De avond werd afgesloten met een drankje en een hapje.

 

Hans Ruinemans

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties